20 December 2010

ades...adek2 aku nie....



hmmmmm...mula2 aku kene pikir dulu sblom decide nk tulis entry nie....
sbb nie pasal family aku...
tp...
bila pikir2 balek....
pe slhnyer kan kalo aku tulis bende yg 'inspire' korang....huahua

kisahnyer bermula apabila....
mak ku suruh aku mngjar adek2 aku....

'Along....pegi ajr adek2 ko nie...jgn asyik tgk tv je....'

'ye2 kejap....tunggu citer nie abis dulu....'

lps 15 minit tu....
baru r kuar gi ruang tamu....
tgk adek2 aku.....
pe agi aku pon buat speaker r....

'hoi...dak2 gi blaja....jgn on9 fb ngan maen game je.....gi amek buku...'

adek2 aku suma buat muke....

'eleh along pon kene study gak.....asyik kitorang je....'

ceh....
ai bdak nie x tao ke aku baru abes spm nie....

'ko x tao ke aku daa abes skola....gi amek buku....karang along bagitao ayah...'

adek2 aku pon gi r amek buku....
3 org adek aku je r....
yg lagi sorang tu....tgh lalai on9 fb....
kalo ku ltk bom meletop sblah telinga pon...konfem dia x dgr...
tu mmg daa nazak r tu.....
taon dpn dia nak amek spm....
aku pon pikir lu mcm mner nk sound dak nie.....
karang aku sound care kasar....
dia mengamuk lak....dia kan remaja....
kalo ikutkan nafsu aku...aku off je suis komputer tu....
tp....
aku biar je dulu....rilek
biarkan dulu....

tu citer pasal adek aku yg first....
nie adek ku yg second....dia baru first year brglr plajar skola mngh...
form one r tu....

'along....ari nie nak buat math tao...start kol 10 smpai 12....'

lalu hati ku brkata kpd diriku...
mak aih jap benor....

'x de....biar along yg tetapkan masa start ngan abes.....'

'abis tu pukol brpa....'

'kol 9 smpai kol 1....lps tu rehat sejam...smbng balek kol 2 smpai kol 5....'

'oii...mana leh...lama sgt tu....bosan r daa buat math je....'

'aii...sukati along r....aku yg tukang ngajar korang....'

'hahahaha...cian alang....' nie adek aku yg no 4 ngan 5 tgh ckp nie...

'haaa...korang dua pon sme gak....blaja sma ngan akak ko nie....'

'laaa....along mna leh....kitorang dak2 agi....'

'x de....blaja ikot mse yg along tetapkan....kalo x along report....'

'smpai kol 4.30 r....'

aii budak nie pndai tawar menawar-nawar lak...
aku mmg mcm mni kira diktator r....
maklum r ank sulong kene jage 4 org adek bwh aku....
susah wooo...
bermulalah operasi mengaja dorang nie....
bermula dgn adek ku yg form one....

'haa...kalo x tao buat....gi bulatkan soalan tu....'

'tu mesti mls nk ajrkan..nak maen ps r tu...'

ades...dak nie nk kene lmpang ke....
mcm mner ko tao aku nk curi tulang nie....

'ko gi laa buat dulu...nanti kalo ko x tao mcm mner nk buat....along ajar r....'

ako pon masuk bilik r...
tngn pi gatal2 pegang ps....main jap....
main need for speed....pasal nk amek lesen kan....blaja dulu..kuakua
lps tu trdgr laa plak...
adek aku yg drjh 4 ngan drjh 2 lak gado....
sorang nanges...ades
aku pon gi r leraikan dak2 nie....

'asal gado nie...'

'dia buat dulu kacau wawa....'

'x...dia kacau anjang dulu....'

'aii mne satu yg start ne....'

biase r tu..maseng2 x nk mengaku....susah r...
aku pon pe agi brtindak memisahkan dorang dlm bilik tu....
adek ku yg bongsu buat keje kat ruang tamu....
tp...
dorang x nk brpch lak...suma nk buat dlm bilik....
aii..pelik tol dak2 nie....
tadi gado msti r brmasam muke...mestilah x nk tgk muke....
pelik tol....
aku pon biar je tp aku warn dorang...

'kalo along dgr korang nanges agi....along suruh korang blaja smpai kol 6....nk x..'

'mana leh x adil r....alang skjp...angah agi r x study langsung...internet je...'

pandai dak2 nie...point org cari keslhan..
mner dia blaja nie....

'da2 gi blaja jgn buang mse...'

aku pon blah je r...kuar dari bilik tgk adek aku yg form 4 maseh lagi dibuai ngan fb..
kuat tol pengaroh mark zukenberg nie....ades
aku pon jenis x ske sgt sound org nie...
tros blah masok bilik aku yg gelap n suram...
aleh2 jmpa lak adek form 1 aku kat bilik...

'ni haa along...daa siap...'

'amboi..cepatnyer..ko buat nie....'

aku pon check r dia nyer buku....
perghhh....bnyk giler bulat nie....
aku nk bantai je dak nie ngan word aku...
hang pi skola ke pi tido...ades

'aiii...mnyk giler ko x buat nie....suma x tao ke...'

'ha ah..tadi along kata kalo x tao bulatkan....'

'amboi dak nie....aku suruh hang pikir soalan nie...bkn nyer tros surrender...'

'daa susah sgt...mcm mner nk buat...'

'tgk r buku rujukan dulu....usaha cari jwpn dulu...baru r ilmu tu lekat..sbb kita cari ilmu tu ngan usaha kita sendiri....'

'eleh...along x nk mngaja kitorng kan....'

'ewah2...hang ni mkn penampor aku ke...gi tgk buku dulu sblom gune service along'

'ye laaa....'











pergh...gile stress aku....
ingtkan sng je ajr adek2 aku nie....
mencabar emosi tul....
the...adek aku yg drjh 4 agi dasat...
dia masok bilik aku...dia kate daa siap...
aku pon terubat sikit....
aku tngk....

'aii..ko nie buat ke x nie...kosong je...'

'mnyk anjang x tao r along...suma bhse inggeris...x paham r...'

'nie haa pi amek kamus nie...pie translate satu2....'

'along r bagitao....mls r nk check kamus...'

'amboi...ko ingt aku dulu mase kecik tnye abg ngan kakaka along...along mner ade abg ngan kakak yg boleh tolong translate kan....'

'aii...ayh ngan ummi...'

'along kan dulu takot ngan ayh....ayh kan garang...mne brani nk tnye....ko brani tnye ke....'

'x brani'

'taopon...gi amek kamus nie gi translate sendiri...'

dia pon pi amek kamus blah dari bilik aku...
pergghh dugaan tol....
yg adek bongsu aku nie ok agi....
dia de gak bnyk tnye...tp
yg ber'ilmiah' r sikit drpd abg ngan kak dia nie....

'along nie beza 190 ngan 200....10 kan....tol x...'

'haa pandai pon...tao pon nk buat...'

dia pon gelak2 je...
lega laa sikit....
mse kuar gi ruang tamu nk meninjau adek2 aku...maseh agi...
kelihatan adek form 4 aku yg melekat kat kerusi komputer...
nie memang daa nazak nie....bile laa nk kasi takziah kat dia nie...ades
takziah pon rse x gune nie...
nak kasi sebat kompem gado nanti....
aku pon pikir...
ko daa baligh...hang pikir r sendiri...
tp...
aku x de laa x brtnggjawab sgt nie....
aku sound jap kat dek aku nie...

'hoi..udah2 r tu...on9 fb je....pi r buat math ke...taon dpn nk spm...'

'jap2 agi...tao r nk pegang buku'

daa biase dngar daa pon excuse nie...
daa imune daaa....

tamat je waktu yg ditetapkan...
aku pi usya dorang nyer 'karya'...

'mak aih...korang blaja 4 jam buat pe je....manyak lompong nie....'

'susah r soalan dia along....daa pikir daa..x leh buat...'

'along x kire suma org kene buat satu buku nie dlm mse seminggu...spe x siapkan ade sekatan khas...yg along akn buat...tgk r nanti...'

'ok r....kitorang nk kuar dulu...'

abes solat asar...hilang mcm pelesit....
kuar maen.....ades...
4 jam study....x smpai 5 soalan pon dorang buat...
kritikal3....giler pmls dorang nie....lagi pmls dari aku nie....
lps tu mlm karang...kate kat ayh aku study 4 jam...lame giler....
padahal jwp soalan pon x smpai 5 soalan....
buat pe....
geram tol....aku pon daa berikhtiar mcm2 nk ajr dorang mcm mner...
kadang2 aku pikir gak...cg skola dorang tido ke....
ke dek2 ku yg tido nie...
kompem r aku tnye dorang x nk mengaku....
susah tol r....lps tu aku kate kat diri aku...
ah...biar je r dorang tu....
bkn ko nyer mase dpn....







ceh...mane leh mcm tu...
dorang is part of my life...
they all my responsibilities...
mane leh lps tngn...
karang kalo dorang sesat....
aku gak yg kene tarik masa neraka...
pasal aku ialah ABANG
KPD GOLONGAN LELAKI...KHUSUSNYER..

- AYAH
- ABANG
- ANAK LELAKI
- SESIAPA YG BRGELAR LELAKI

ingat laaa kita nie ialah golongan yg bakal ditarik oleh kaum wanita ke neraka...
jika....
kita x brjaya mendidik mereka ...
melepaskan mereka ke kancah maksiat...
pi biarkan dorang dibantai arus sosial masyarakat...
ngeri dooo....bahaye
tu sbb lelaki dijemput ke khutbah jumaat...
utk pi perbaiki diri...
sblom memperbaiki kaum hawa..mahopon bebanannyer...cnth ank2 jika merka yg daa brkahwin...
x bole nk amalkan konsep 'biarkan'....
ingat kita nie saudara seagama....gi pi ingtkan org...
bkn susah pon....nasehat nie ditujukan kat aku ngan spae yg trlintas trbace post nie...
sbb aku de bace satu artikel kat iluvislam....
sgt motivate....bagi org islam sendiri....
ok laa...skang nk pi memerah otak mmemikirkan cara nk mngaja brkesan....
kat adek2 aku nie...
kalo biarkan melarat lak....ades
doakan aku brjaya....insya ALLAH...

p/s :kpd sesapa yg mcm x ske ngan tulisan aku nie...harap maaf...sbb aku maseh junior agi dalam penulisan blog nie...arap maaf jika x brjaya...ades

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...