06 August 2020

Aku Bisa.



A good confession is between you and the one who know you the most

Rasa jauh. sebab terlalu dekat bergantung kepada yang lain. 


Sekarang tengah cuba untuk berusaha kembali kepada rutin lama. 

Aku bisa. 

03 August 2020

Fikir Random


Aku penat fikir. 


Tapi, kalau tak fikir, boleh mendatangkan bahaya. Fikir masa depan bukan buat boleh main main. 

Benda belum berlaku, chill chill la. 

Iya, tapi akan berlaku. 

Ada banyak hal yang bermain dalam kepala terutamanya masa depan status kontrak jawatan pekerjaan yang tidak akan kekal lama. 

Adakah dapat rezeki diserap dan diterima untuk jawatan kekal dan apakah ada back up plan baru yang sesuai? 

Yang banyak mengganggu tidur malam aku, ialah back up plan baru. Plan apa selain daripada bekerja di kerajaan ; swasta ? terlalu ramai persaingan. bagaimana untuk jadi luar biasa hebat dan berbeza dengan calon calon lain ?

Plan kewangan untuk jangka masa panjang. War chest untuk diguna pakai waktu kecemasan dan mungkin waktu bakal mengganggur? ah rasa kelam pula bila ingat waktu mengganggur dahulu. 

Adapun plan plan lain yang baru iaitu, 

- belajar skill dan kemahiran yang bukan bidang sekarang
- bekerja di luar bidang sekarang 
 
lebih kurang sama 2 point di atas. 

secara tuntasnya, iya memang sangat sukar untuk belajar bidang dan kemahiran yang kita tidak minati. dan sangat rumit bila kita bertarung nak belajar benda baharu.

tetapi itulah kesukaran dan kesusahan yang perlu ditelan. 


memang. memang sangat perlahan aku belajar ilmu baharu. skill baharu. kemahiran baharu. 


hampir putus asa jadinya. 

ah sudah beralasan. 

mungkin aku perlu tukar rutin. 

restart. 





02 June 2020

Random rutin



malam semalam, aku mimpi aku jawab soalan OSCE
sampai satu station OSCE, aku kena check kepala dan leher patient untuk lymph node examination.
happynya aku sebab dapat station tu sebab di supervised oleh lecturer baik dan sporting.
dan bertambah happynya aku ada study cara nak examine lymph node.
siap boleh bergurau dengan live patient dan pemeriksa sekali.

dah go through dan elaborate location of each lymph node. ada satu word yang keluar daripada lecturer yang buat aku kecut perut, lalu hilang happy moment;

' lagi? '

eh ada lagi ke, ingat dah cover semua?

geleng kepala. ada lagi.

terus aku cuak, apa lagi lah yang tak cover ni.

raut wajah live patient dan lecturer berubah. ada rasa kecewa dan memberi garis senyum. kelat.

masa lima minit berlalu. loceng berbunyi. ke next station pula.

next station pula, soalan susah. super visor pula bengis. live scenario dan case study pula tu. verbal answer. ah mati.

dan seterusnya berderet berkecai next station.


bangun tidur. check jam pukul 3.30 pagi.
anak nangis.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...