26 May 2017

Pelupa.



Ada satu cerita sedih.
Tapi aku tak nak bercerita.

Ada satu lirik sedih.
Tapi aku tak nak nyanyikannya.

Ada satu luka pedih.
Tapi, aku tak nak mengadu.

Tiada penawar lain yang lebih berkesan,
melainkan dengan jadi pelupa.

Teruskan hidup dengan jadi pelupa lebih baik daripada memilih menamatkan hidup.

Hilang ingatan sedih dan pedih.




25 May 2017

Melawat Penang.


Penang.

Kali terakhir pergi waktu asasi pada 5 tahun yang lalu. Satu kumpulan naik bas ramai ramai tiga hari dua malam, mungkin. Terima kasih kepada pusat asasi dulu dulu yang sangat pemurah menaja bas dan duit belanja.

Sebenarnya kali kedua waktu itu melawat penang. Dan pertama kali yang terlintas di kepala ialah jambatan panjangnya lagi luas; jambatan Pulau Pinang. Salah satu jambatan terpanjang di benua Asia. Terus aku gementar mengharapkan ianya tidak runtuh secara tiba tiba dan diserang ombak ganas ( banyak sangat tengok wayang ).



Destinasi pertama kami ialah Pantai Batu Ferringhi yang terkenal putih dan halusnya pasir. Airnya boleh dikira jernih pada sebahagian tempat. Di sinilah tempat yang baik untuk hilangkan tekanan dan lelah setelah berbulan bulan lamanya di bandar. Banyak kapal dan bot kecil yang lalu lalang mengharungi ombak dan tempat orang mandi manda bersama keluarga dan rakan rakan baik. Ada banyak juga aktiviti air yang menarik seperti jet ski dan banana boat. Erkk, pening kepala bila tengok banana boat. Oh, kalau tunggu lama lama sedikit, akan ada nampak abang abang yang bawa kuda. Kalau kau pandai ayat, boleh lah dia bawa kau pusing pusing tengok laut dan sunset.



Seterusnya, tempat wajib singgah penggemar foto ialah Penang Street Art. Kalau tak lalu sini memang tak sah untuk mereka yang suka ambil dan diambil gambar. Salah satu ikon unik untuk buat kenang kenangan.




Dan ada juga kami singgah ke tempat bersejarah seperti Rumah P Ramlee. Replika rumah asal beliau dihiasi dengan informasi dan sejarah kehidupannya. Karya karya lama dan pembikinan lagu lagu lagenda ada disenaraikan di sana. Damai dan tenang sahaja di kawasan tersebut. Mungkin terlalu ber'sejarah' maka aku pun layu dan lena sekejap. Haha.



Sebelah malam, kami mengunjungi pasar malam Batu Ferringhi. Memang banyak barang barang yang pelbagai yang boleh dibawa pulang dengan harga yang berpatutan. Di sini memang ramai tourist yang mencari barang barang rare dan makanan minuman tempatan yang berbeza dengan tempat asal mereka.



Secara peribadi, aku suka pergi Bukit Bendera. Sebabnya, aku suka bukit. ( gelak hambar ). Uniknya kita tidak perlu mendaki ke puncak bukit, tapi menggunakan 'train' untuk naik ke atas. Sampai puncak, banyak pemandangan dan tempat unik yang menarik di atas. Sesuai untuk tempat keluarga meluangkan masa bersama sama dan beristirehat. Daripada puncak sana, bandar Pulau Pinang terasa kecil malah seperti kelihatan bandar yang dikelilingi laut yang luas. ( kata pulau, memanglah dikelilingi laut )



Dan pulau kecil yang kami sempat lawat ialah pulau monyet. Jangan tanya kenapa dinamakan monyet. Memang banyak monyet di situ. Dan air nya sangat jernih dan suam suam. Pasirnya juga halus dan putih. Untuk ke sana kami menaiki bot laju daripada jeti. Jangan pakai topi ketika naik bot laju. Jangan.



Banyak lagi tempat menarik dan makanan minuman lokal yang terbaik di sini. Penginapan dan hotel sangat banyak. Boleh dikatakan merata rata dan setiap sudut ada tempat tinggal sementara yang ditawarkan dengan harga yang murah kepada mereka yang datang melancong di Pulau Pinang.

Jom la cari list of hotel in Penang sekarang








22 May 2017

Panda yang pemalu.



Panda yang sepi.

Kisah ini tentang seekor panda yang pemalu. Seekor panda yang mahu seseorang datang melawatnya kerana dia sangat sepi dan keseorangan. Tapi, dia akan melarikan diri apabila ada yang datang menghampirinya. Dia selalu melihat yang lain bersama sama di taman kecuali dirinya sendiri sebab dia malu dengan matanya yang 'lebam'.

Si panda yang pemalu sangat berhajat mahukan seseorang datang menghampirinya tapi dia dapat lebih merasakan, dia akan lebih selesa keseorangan di dalam rumah bambunya.

Satu hari, dia rasa sangat kesunyian. Dia sangat memerlukan yang lain kerana rasa sepi yang dalam. Lalu, dia berdoa. Berdoa yang lain akan datang mengajaknya keluar walaupun dia tahu, dia akan bersembunyi dan lari jauh daripada yang lain. 

Kenapa tak ada seorang pun yang mahu mendekati ku? luah si panda pemalu.

Ah....mungkin sebab aku sendiri tak mendekati mereka. jawabnya sendiri.

Dia cuba mengumpul kekuatan dan ketenangan untuk keluar bersama yang lain. Dia bercakap dengan jiran sebelahnya. Dan akhirnya, si panda yang pemalu minum teh bersama sama dengan yang lain.

Walaupun banyak masa terluang yang aku mahu kan ialah berseorangan, tapi bila kita luangkan bersama yang lain, terasa hangat hidup ini tanpa keseorangan.








11 May 2017

Instagram page untuk blog saya yang malu malu.

alhamdulillah

hari ini random sebab aku tetiba rajin buat instagram page untuk blog.
aku pun tak tahu kenapa.
maka silalah follow jika rajin.

walaupun aku kurang aktif di instagram. tapi aku akan tetapkan push diri sendiri untuk sentiasa upload gambar bersama caption yang sesuai. jadi tunggu lah ye.

https://www.instagram.com/diari_siintrovert/?hl=en

kenapa perlu follow instagram profile ini?
1. jangan risau gambar kucing pasti ada. hehe
2. pengisian dengan gambar nampak lebih interaktif. mungkin.
3. sengaja tambah lebih link ke akaun media sosial untuk lebih rajin menulis.

terima kasih kepada siapa yang sudi follow.
yang benar,

lelaki introvert yang ingin menjadi encik penyayang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...