19 October 2014

Anjing dan aku.

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani

tiga kali.

tiga kali, aku pernah kena kejar dengan anjing. satu, ketika aku sedang menuntun basikal aku yang hancur digelek kereta. tayar depan yang bulat itu dah jadi bentuk rhombus. accident waktu pagi pula, dalam perjalanan ke sekolah. alhamdulillah kaki masih belum bercerai daripada badan. dan waktu petang usai habis sekolah, aku tolak basikal perlahan lahan. hujan pun turun. dengan penuh gagah dan pasang muka macho, gigih juga tolak basikal yang separuh hancur itu pulang ke rumah. tiba-tiba dengar bunyi tapak kaki kecil yang sedang laju daripada arah belakang campur sekali bunyi salakan anjing. habis, basikal aku campak kena kepala anjing hitam. aku lari. dia pun lari. mungkin sebab aku lalu sebelah bas yang jadi tempat teduhan anjing itu. aku. jadi ancaman dia mungkin.

dua, aku naik basikal. pulang daripada kedai runcit. beli barang. ada anjing lalu sebelah, aku provoke. aku cuba buat suara anjing secomel yang mungkin. dia kejar. tak tahulah sama ada aku telah mencarut dengan bahasa anjing ataupun aku telah menggodanya dengan bahasa anjing. apapun, lepas kejadian itu, majlis bandaraya shah alam datang tembak dengan peluru pelali. tangkap semua anjing anjing liar di kawasan itu.

tiga, aku dah tak ingat.

aku tak takut anjing sangat berbanding aku rasa takut dengan ular. ular dengan aku memang tak ada kimia. ketakutan ia sukar untuk dijelaskan dalam kata kata.

kalau anjing mungkin sebab aku takut dia gigit, bukan atas asbab sakit tapi aku takut penyakit yang ada dalam anjing itu berjangkit masuk dalam badan aku. itu lagi tragis. sakit boleh bubuh painkiller.

kalau takut kena kejar itu, bagus juga sekurang kurangnya menguatkan lagi dan menambahkan six pack di betis ku ini. ha tak adalah, mana ada orang yang suka dikejar. lagi lagi binatang yang bergigi tajam. lipas terbang pun kita lari walaupun lipas bukanlah speisis yang menggigit. masa aku sekolah rendah, banyak anjing berkeliaran, kejar budak budak.

ustaz aku pun suruh kami hafal surah al masad. surah berkenaan abu lahab dan isterinya. bagi aku surah itu memang efektif lah untuk mengelakkan anjing anjing kejar kami pada masa itu. ustaz kata bila baca surah itu, anjing jadi blur. sumber surah ini dapat menjadikan binatang ini blur sampai sekarang aku tak jumpa lagi. kalau nak halau monyet monyet ganas yang menghalang lalu lintas pun boleh.

lagi satu, takut tersentuh anjing. ya lah, leceh nak sucikan nanti. nak solat susah. walaupun, anjing itu dalam kondisi badannya kering ( kalau badan anjing itu kering, bebas daripada kebasahan masih lagi boleh pegang, tidak perlu disucikan dengan 1 air mutlak + tanah dan 6 air mutlak ), sungguh meletihkan hendak cari tanah di kawasan bandar ini.

baru baru ini, ada program yang ada aktiviti utamanya ialah memegang anjing. sasaran utamanya ialah muslim lah. objektifnya untuk memberi pencerahan yang tiada masalah pun sebenarnya nak sentuh anjing bagi muslim. bagi aku, satu perkara yang bermanfaat. lagi pun, masa aku kecil dulu aku takut nak pegang anjing walaupun anjing itu tubuhnya kering. takut berdosa sebab haram. sedangkan, kita boleh sahaja pegang anjing itu asalkan tubuhnya betul betul kering. ( free daripada air liur anjing + apa sahaja air yang melekat di tubuh anjing yang menyebabkan basah )

dan dapatlah ilmu baru daripada situ.

kalau ada isu berkenaan nak bela anjing dalam rumah, ini melibatkan hukum fiqh.

boleh tanya lebih details kepada yang lebih pakar jika aku terlalu simple.

mudahnya, muslim tidak boleh membela anjing sebagai binatang seperti kucing dalam rumah. ha, binatang pe-li-ha-ra-an. yang membolehkan kita membela anjing adalah berdasarkan asbab menjaga keselamatan rumah dan tanam tanaman. lebih kepada sekuriti lah . pak guard.

tapi, bukan bermakna kita tidak ihsan kepada anjing sebagaimana kita ihsan dengan kucing. tidak, cuma status anjing lain. status kucing pun lain.

bagi kes mereka membela anjing yang bersebab nak jaga keselamatan yang betul betul darurat dan anjing adalah pilihan yang terbaik pada masa itu berbandingkan dengan pak guard manusia, anjing dilayan sebagai golongan pekerja. bukannya golongan pet ( binatang peliharaan ) yang hanya makan dan tidur. tapi, anjing adalah golongan yang bekerja untuk mereka dan punya hak yang sama dengan golongan manusia yang bekerja.

jadi, bagi mereka yang membela anjing atas asbab itu layan lah pekerja itu dengan hak haknya. dan tak semestinya, bagi kita yang tidak membela anjing tidak menunaikan hak haknya. anjing juga punyai hak hak sebagai ciptaan tuhan yang kita perlu hormati.

sebagaimana dalam hadis popular yang bercerita berkenaan wanita pelacur yang ihsan, memberi minuman kepada anjing yang dahaga dan ada seorang sahabat yang dahaga turun ke dalam perigi untuk minum dan apabila naik semula, dia ternampak anjing yang terjelir lidahnya. kemudian, dia turun semula untuk mengambil air dan memberi air kepada anjing itu sehingga hilang hausnya.

anjing pun ada memegang watak penting dalam cerita hebat ashabul kahfi ( rujuk surah al kahfi )

“Pada setiap yang mempunyai hati yang basah (haiwan) terdapat pahala (dalam berbuat baik kepadanya).” 

Hadith Riwayat Bukhari, Ahmad dan Ibnu Majah.
No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...