01 March 2011

Identiti beruniform.....

hai another post...
tadi aku hantar adek aku pi sekolah...
dengan mata kabur dan sepetnya bawak motor....
pergh....macam2 bende asing hinggap kat kornea aku ni....
penat aku tenyeh mata kasi kuar air mata membawa sekali habuk2 jalan raya....
sepanjang perjalanan ke sekolah adek aku ni....

ramailah budak2 sekolah termasuk pelajar sekolah rendah dan menengah....
yg on the way nak pi sekolah masing2.....
bila perhatikan situasi tu....
jiwa rase nak mengimbas je memori silam...
tapi...
aku kat atas jalan sekarang...
giler apa kalo hati sedang tenat memikirkan ruang rindu....

aku pon tiba laa di depan gate sekolah adek aku...
dan menikmati panorama berwarna-warni kain fabrik...
maklumlah setiap warna uniform sekolah menunjukkan jawatan setiap pelajar....
bagi aku situasi tu cukup merangsang mata aku yg ligat sedang berfikir...

bagaimana pula dengan negara luar?adakah mereka juga mengenakan uniform yg serba indah di kala sedang berjuang di medan ilmu??

mari kita tinjau sedikit apa yg aku jumpa kat google....

-uniform sekolah jepun





bagi aku uniform sekolah jepun ni antara yg aku suke giler....
kenapa??selalu aku tengok kat manga ngan anime....
nampak macam bergaya dan sesuai la dengan imej remaja....

-uniform sekolah korea





bagi aku uniform korea ni agak trendy dan selesa dipakai....
gayanya ada sedikit kebaratan dan diasimilasikan dengan budaya tempatan...
cool...

-uniform sekolah indonesia



sedikit persamaan dengan uniform sekolah di malaysia....
bagi aku ia membataskan ruang remaja yg suke berfesyen...
tapi ia direka bersesuaian dengan iklim dan cuaca di sini....

aku rase hampir suma negara lain juga ada persamaan terutamanya di negara barat atau beriklim sejuk...
mereka lebih kepada pemakaian blazer dan kot....
bagi negara yg panas dan lembab....
mereka berpakaian fabrik drpd kapas dan cukup dengan kemasan tie.....



ada gak negara lain yg x mensyaratkan pelajarnya memakai uniform....
mereka dibolehkan melaram sesuka hati mengikut fesyen terkini as long as they behave urself....
bagi aku pemakaian sangat penting bagi setiap individu....
bertujuan menampilkan identiti dan nilai2 murni....
yg penting ilmu yg dicari bukannya sebarang perhatian murahan.....

p/s:aku lebih suke korea ngan jepun nyer design r....kawaii!!!

16 comments:

lavender harum wangi said...

erk, kalau private school uniform dia ala2 jepang jugak.. sekolah2 kat indo pun aku rasa dh upgrade, semua ikut pengaruh jepang~ :D

NaRuFiQ said...

aku nak tunjuk yg common kat negara2 tu je....
kat malaysia pon da upgrade gak....
cuma bukan majoritit...
aku tengok overall nyer pemerhatian...

amii afandi said...

aku setuju dengan kau. aku pun suka design uniform jepun dengan korea

NaRuFiQ said...

ceh...kata minat indon..ngeh3

amii afandi said...

cis. kalau uniform indon yang macam kat sinetron tu memang cantik laa. yang kau tunjuk ni. kurang. kau sengaja nak bagi indon buruk-buruk kann-.-

NaRuFiQ said...

hak3....
aku memang licik...ngeh3

amii afandi said...

cis. licik yang tidak menepati cita rasa.

NaRuFiQ said...

hak3...chill r....
aku budak licik yg de elemen simpati(pe kaitannya)

amii afandi said...

budak licik yang ada element simpati?
memang tiada kaitan pun.

aku rasa orang pun tak perasan kau licik. sebab kau licik senyap-senyap kot.(firasat aku je la)

NaRuFiQ said...

hak3....
aku ske dok diam3...sambil ligat berfikir..ngeh3

Zalikha said...

Suka yang jepun punya!!! teringin nak pakai tapi takkan nak pakai miniskirt?habisla ayah tak ngaku anak nnti.hahaha..tapi mmg cho kawai!!!(>o<)

ko amik gambar uniform jepun utk middle school eh?

dan satu lagi...ko dah naik motor!!

NaRuFiQ said...

hak3....
habes kene parang ngan parent....

ha ah...in utk middle school

hak3....aku dah 'maju' sikit...ngeh3

Zalikha said...

lagi suka naik LRT ngan basikal..tapi apakan daya...keluar rumah pun tak boleh sebab perempuan ada kebarangkalian diculik,dirogol,diragut yg sgt tinggi....

tetibe berharap kite ni lelaki.hahaha..teruk...tapi dulu selalu berharap jadi lelaki..haha

NaRuFiQ said...

oh i c...
aku pon ske gak naek basikal...
LRT kureng sikit...menyampah
sebab tu la pompuan x boleh jln sorang...hang pi la konvoi ramai2 ngan dak pompuan naek basikal..ngeh3

jadi laki best....tak boleh nak cakap pasal apa best...

intan.maisarah said...

tapi skirt korea jepun, pendek

NaRuFiQ said...

hak3....boleh labuhkan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...