01 September 2012

Atmosfera yang 'dingin'

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihaninikmat yang pling berharga selepas iman dan islam adalah memiliki sahabat yg soleh 
-Umar al-Khattab

'lagu apa ni ? bunyi macam bahasa daripada seberang je?'

'bahasa jawa lah,'

'oooohh . tak faham lah,'

'dengarlah dulu,'

********************************************

dan hari ini terasa sudah tiba masanya untuk bersiap siaga kembali ke pentas . bukan pada hari ini pada sebetulnya . minggu yang mendatang , jika diizinkan tuhan untuk beri nafas lagi lah . kehidupan akan terus berjalan , meninggalkan sebahagian daripada jasad kita . menunggu kebas yang kekal entah bila . masanya untuk bergerak ke tahap yang seterusnya . tiba di menara gading .

masa untuk usaha keras . untuk buat ummi dan ayah berbangga punya anak begini . buat bekal untuk balas budi mereka .

dan masa berputar tanpa belas kasihan . jarum tidak pernah mengundur , ia maju . meminta lelaki itu juga bangun daripada lelap . bangun . bangunlah . waktu untuk celik . rangka jadual baru . rancang pelan untuk gaya studi yang baru . kawal bajet bulanan . kenal-kenal dengan manusia baru . oh ya , cari kawan-kawan baru . satu lagi perkara yang penat jika berdepan dengan atmosfera baru .

di sini terbayang dan berharap tentang atmosfera itu . atmosfera yang bagaimana ya? janganlah buat hati ini rasa penat selalu di sana . moga-moga hidup baru di sana , senyuman molek sahajalah yang melekap di bibir . hati masih runsing walaupun cuba membayangkan bibir ini pekat dengan senyuman tika di sana nanti . hidup di ruang baru , bukannya senang . sukar . satu perkataan daripada si kalah . tapi , itulah yang jelas di awan kepul di atas kepala .

ah , sudah rasa penat .

mungkin terlalu berfikir . dek kerana terkesan dengan cerita si lelaki yang mati selepas membunuh seratus manusia . si lelaki yang tugasnya mencabut nyawa manusia tanpa rela , dan akhirnya didapati bakal mendapat tempat di syurga . aneh , bukan ? tetapi , dengan hanya satu sebab yang membolehkan dia punya hak untuk mendapatkan syurga - berkesempatan untuk bertaubat .

si lelaki yang mahu berubah menjadi baik setelah dia sedar kejahatan itu bukan fitrahnya . si lelaki yang berjuang bersungguh-sungguh untuk lari daripada ketagihan abnormalnya . untuk mendapatkan rangkulan daripada tuhannya . untuk buat taubatnya diterima Allah .

si lelaki yang tekad mahu berubah sebelum jam ke sebelas . dan plotnya disusun sehingga bertemu dengan seorang ulama' yang menguraikan klimaks kehidupannya . sebuah tempat . sebuah kampung . di mana erti kehidupan punya definisi yang dia cari selama ini .

tempat yang tenang . kampung yang aman . rakyat yang baik . penduduk yang penyayang . si lelaki itu rasa , inilah yang dia mahu . menamatkan segala yang kelam di dalam hidupnya . masa untuk menjadi lelaki yang disayangi tuhan .

itulah takdir . nyawanya hilang ditebas dalam perjalanan ke kampung budiman . tempat yang cantik . indah untuk menjadi lelaki baik . selamat tinggal dunia . dan taubatnya itu didengar oleh tuhan kerna niatnya yang kuat . niat mahu berubah menjadi lelaki baik . mengimpikan menjadi lelaki baik di kampung itu .

***********************************

' ermm apa ye formula force ni ? '

F = ma

' kalau S.I unit bagi force ialah Newton . macam mana pula dengan S.I unit bagi driving force ek? '

' kau diam . jangan nak berfizik sangat dengan aku time sekarang . aku tengah dengar lagu ni ,'

***************************************

hari-hari itu bakal tiba . dewasa mula menjengah tanpa malu-malu . sel-sel mula bercambah biak untuk matangkan lebih visi . kepala menjadi keras memikirkan apa yang akan berlaku seterusnya . gusar dengan tempat baru . kawan baru . oh yalah , teman-teman untuk dibuat kenal . dibuat lambung . dibuat gurau . dibuat rindu .

tidak gemar untuk mencari peminat , kerna peminat akan lari daripada stadium jika pasukan bola sepaknya kalah berturut-turut dua puluh kali . tetapi sahabat akan setia menanti . membetulkan sendi-sendi yang lemah . bergelak tawa bersama . bersusah payah selalu . darah yang tidak sama tetapi seperti keluarga yang yang terpisah jauh .

kampung itu , ramai ke orang yang baik ? kerna diri ini seperti si lelaki yang mahu bertaubat . mencari atmosfera baru untuk berlindung daripada ribut yang lalu . dibantu penduduk kampung yang penyayang , mengubah menjadi lelaki yang baik . driving force , huh . salah satu nikmat yang terbesar . pastinya .

semoga di sana sejadah mampu dihamparkan . tafsir molek sahaja diselak . kopiah melekat di atas kepala . hati ini selalu ingat . berhati-hati dengan yang batil , jika tidak disibukkan dengan yang hak .

semoga kuat . doakan lah selalu . doa itu percuma .

ikhlas daripada penulis yang mahu berjuang .

Dari Abdullah bin 'Amr bahawa Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik orang di antara kamu adalah yang apabila melihatnya membuatmu teringat kepada Allah, perkataannya menambah kebaikanmu, dan amal perbuatannya memotivasikanmu untuk meraih kebahagiaan akhirat."

[Shahih HR al-Hakim]


***********************************************

' tombo ati . '

' Sunan Bonang ? '

' ha ah . layan , '

Kaping pisan - moco Qur’an lan maknane

Kaping pindo - sholat wengi lakonono


Kaping telu - wong kang sholeh kumpulono


Kaping papat - kudu weteng ingkang luwe


Kaping limo - dzikir wengi ingkang suwe


 
 

2 comments:

shafizah said...

a man that decides to change on the 12th hour dies on 11th -hlovate

L.I said...

baru baca contengan jalanan ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...