21 January 2012

Kucing bersama si pemalu....

salam ziarah




seorang lelaki ternampak kucing tika sedang berjalan di kaki lima . suasana sepi sebentar , namun itu cuma sebentar . hati toleh kiri dan hati toleh kanan . senyum lesung pipit .

kucing bermata kolam biru kehitaman itu menyapa lembut . pasti kucing itu tidak mahu dibelai dengan senyuman lesung pipit lelaki tidak tampan . bulu-bulu gebu perang bertemu dengan liang roma kulit lelaki itu . lembut dan cantik perhiasan dunia ini .





“Kasihanilah siapa saja yang ada di bumi ini, nescaya kalian akan dikasihani oleh yang ada di langit.”  
Hadith Riwayat Tirmidzi, Ath-Thabrani dan Al Hakim.


kucing bermisai halus itu tunduk bermuka manja . comel . toleh kiri dan toleh kanan sekali lagi . mengusap dagu kucing . bertambah comel . bertambah panjang ukuran lesung pipit lelaki itu .




“Pada setiap yang mempunyai hati yang basah (haiwan) terdapat pahala (dalam berbuat baik kepadanya).” 
Hadith Riwayat Bukhari, Ahmad dan Ibnu Majah.


 lesung pipit yang tadi terbit dalam hati . terbenam dua saat yang lepas . pipi mula merona merah tika seorang perempuan hadir di laluan kasih sayang . oh , sudah hampir untuk berpisah bagi lelaki yang malu-malu . kucing dilepaskan daripada dakapan gembira , selamat tinggal tanpa kata . bisu yang memberi rindu .





“Siapa yang tidak menyayangi, ia tidak akan disayangi.”
            Muttafaqun ‘Alaih

p/s : post ringkas usai test 1 dan selesai menyiapkan assignment....fuh~

8 comments:

nadia nur amalina said...

emmm , nadia dh faham dh ape yg syafiq maksudkn dgn bykkn berjalan kaki . thank you syafiq ! :D

NaRuFiQ said...

alhamdulillah , my pleasure

mystery boy said...

:)meh sini ade naga api, . . . aku pernah ade kucing, tapi kucing aku dah pergi meninggalkan aku buat selama-lamanya, . . . . dia tak mampu kembali lagi, . . .

NaRuFiQ said...

semoga dapat dipertemukan kembali di alam sana

Anonymous said...

Salam. :)
Maaf, saya dah baca n try to analyze smpai fhm. Tp, sy tak fhm2 jugak. boleh tolong explainkan? Terima kasih.

NaRuFiQ said...

waalaikumussalam....sebenarnya saya tulis post ni berkenaan ngan bersifat ihsan terhadap semua hidupan atau yg bukan hidupan sekali pun....just nak share hadis utk peringatan kita bersama....insyaAllah...just want to make it simple with this cheritera about kucing....huhu

Anonymous said...

ohh... baru saya faham.. saya ingatkan ada maksud tersirat ke, apa ke yg saya terlepas pandang. ok, terima kasih bnyk2.

NaRuFiQ said...

alhamdulillah terima kasih kembali

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...