23 April 2016

Kawan lelaki aku yang kelakar.

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani
Aku sibuk.
Ntah berapa kali aku sebut sibuk beberapa bulan ini. Tapi, memang betul aku sibuk. Sibuk fikir benda yang aku tak boleh kawal. Dan aku rasa orang lain pun semakin sibuk mengurus diri masing masing. Semua orang ada jalan masing masing untuk hadap dan tempuh.

Walaupun aku sibuk, aku tetap ada kan masa baca artikel dan buku yang tiada kaitan ( puji sekejap ). Tiada kaitan dengan apa yang aku buat. Dan baru baru ini aku baca satu artikel berkenaan dengan distractions. Sesuatu sesuatu yang menghalang kau daripada bekerja dan belajar secara konsisten. Ini definisi dalam situasi aku yang membuatkan hidup aku selama ini terumbang ambing dek semakin banyak distraksi yang perlu aku tolak. Memang betul kata orang, semakin banyak kerja yang kita dapat, semakin banyak halangan dan masalah kita kena selesaikan. Kerja itu dah susah, tambah tambah lagi external factor yang menghalang aku buat kerja dengan aman.

Distraksi.
Sebagai seorang lelaki biasa biasa. Aku menghadapi banyak perkara perkara yang aku suka buat. Walaupun aku suka buat tapi ia tetap mengjengkelkan apabila ia datang pada waktu kerja berlambak.

Tengok anime dan baca manga.
Tengok movie di laptop.
Dengar lagu.
Tengok bola.
Baca novel.
Tengok rancangan memasak.
Main game.

Dan banyak lagi distraksi yang buat kerja aku jadi lambat dan masa yang sia sia habis begitu sahaja. Aku cubalah 'puasa' tak buat apa yang aku suka buat, dan selalunya diakhiri dengan tidur. Dan aku paling tak suka tidur. Mungkin sebab aku cenderung kepada tidur yang lama maka masa aku pun banyak habis di situ.

Aku buat jadual untuk rancang masa aku dengan sistematik tapi selalunya gagal sebab aku suka suka langgar tempoh masa dan due date. Sedih. Marah. Bengang dengan diri sendiri lebih terasa daripada bengang dengan kawan.

Aku cemburu lihat kawan kawan aku yang tiada semua distraksi yang aku ada. Lelaki lelaki macam ini memang tak didedahkan dengan perkara yang lelaki biasa suka buat. Selalunya lelaki yang tak tengok sukan ini orang panggil lelaki lembut dan lemah, tapi bagi aku, mereka mereka inilah ada banyak masa untuk organise diri mereka sendiri. Susun kerja dan aktivti lain lebih teratur.

Tak terdedah dengan anime dan manga. Lagu lagu di radio haram tak tahu apa, cuma tahu satu dua tapi tak berapa tahu liriknya. Game tak pernah sentuh, memang tuhan pelihara betul lelaki lelaki macam ini. Walaupun adakalanya aku malu juga, sebab tahu segala distraksi ini adalah jahiliyah jahiliyah kecil yang menganggu, tapi memang susah betul untuk mengurangkan frekuensi dan durasi aktiviti aktiviti ini.

Memang susah betul bila kita lelaki lelaki yang diletak ujian begini. Betul betul terasa berat. Orang yang tak merasa, memang tak pernah dapat rasa keperitan mujahadah melawan hawa nafsu yang macam gergasi ini. Yang menjadi masalahnya ialah bila perkara perkara distraksi ini memakan masa yang sangat banyak sehingga mengganggu masa masa yang kita susun untuk kebaikan diri kita sendiri,

Masa masa yang disusun untuk buat perkara baik itu tidak payah disebutlah, rasanya semua orang tahu manusia diciptakan untuk apa dan tujuan hidup di dunia ini. Dan kita pun perlu sedar yang setiap manusia di uji dengan lapangan masing masing. Ada yang diuji begini. Dan ada yang diuji sekian sekian.

Dan lagi, ujian ujian lelaki bukan setakat benda benda yang aku sebut di atas tadi. Perempuan,perempuan dan perempuan.

Semoga tuhan tidak membiarkan kita meliarkan pandangan kita. Semoga kita kuat jaga pandangan. Nak jadi lelaki yang betul betul penyayang ini memang susah, memang tak akan sempurna tapi kita kena mula usaha ke arah itu. Iman turun naik. Naik turun. Ujian semakin banyak bila usia semakin tambah.

Kawan lelaki aku yang kelakar dah nak nikah. Aku tak pelik pun dia nikah dulu walaupun ramai kata dia tak kacak dan tak berduit. Sebab perempuan memang suka lelaki kelakar.

Dan bila aku review kawan lelaki aku yang kelakar itu, dia memang jenis lelaki yang tak baca manga dan anime, tak layan movie dan lagu, bukan kaki bola dan game, tapi dia suka tengok rancangan memasak. Dan dia juga pandai memasak.

Agaknya, perempuan memang suka lelaki yang pandai masak.

Selamat hari penyayang kepada kawan lelaki aku yang sangat kelakar.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...