14 March 2017

Hati perempuan dalam lelaki


sensitif.
bukan perempuan sahaja yang pernah merasa dan meluahkan rasa.

lelaki pun merasa, cuma tidak pandai meluahkan rasa. kebanyakkan begitu. menyimpan rasa tanda defensif. tidak mahu orang bersedih dengan rasa sedih yang melanda kita. contohnya, seperti ayah aku.

masa aku darjah lima, ayah aku dibuang kerja dek kerana ada masalah kilang. dan setelah sekian lamanya waktu itu rupanya, ayah aku pun reti menangis seperti kami. tiap tiap malam dan siang menangis. berdoa untuk rezeki menanggung keluarga. waktu itu kami kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. hampir berpindah ke kampung, hidup bersama nenek. betapa gembiranya hati kami dapat pancing puyu dan haruan. mandi paloh dan main bola di bendang sampai naik gatal.

hakikatnya, ayah ku tidak berfikir begitu. walaupun dia tidak mendedahkan masalahnya kepada kami, sedikit sebanyak mak banyak cerita masalahnya. kami haru. tak mampu buat apa apa. makan catu. minum pun catu. apatah lagi untuk meneruskan belajar. rasa gelap.

memang lelaki begitu. menyimpan rasa, tak pandai meluah. mak aku yang menolongnya meluah kan rasanya kepada kami. orang lelaki kena banyak menyimpan, supaya tak nampak lemah. walaupun ada sesetengah orang kata, meluah tak menandakan seseorang itu lemah tapi membantu memudahkan dalam menghilangkan rasa sedih.

tak.

mulanya begitu, rasa senang dan lega sebab didengari, tapi akhirnya akan dibuat bual bual betapa lemahnya lelaki itu. lelaki dipandang dengan expectation sendiri sebagaimana perempuan.

lelaki tak seharusnya sensitif. bila datang masalah, tak boleh meluah. kena bajet cool. kena nampak tough. sebab kita ditakdirkan menjadi ketua. kalau kita meluah melalu kata mahupun penulisan akhirnya nampak kita lemah. nampak seperti perempuan. sebab zahirnya sensitif memang milik kekal perempuan.

jadi, untuk ayah aku yang hatinya sensitif tapi tetap defensif dalam menyimpan dan meluahkan.

anak anak mu terutamanya aku, juga seorang yang sensitif seperti perempuan. tapi tidak meluahkan melalui kata kepada orang lain, aku hanya mampu meluah dalam bentuk penulisan di sini. dalam kertas kosong.

menangis aku walaupun seorang yang sensitif, aku tidak menangis seperti perempuan.

lelaki akan menangis apabila melihat ayahnya menangis.No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...