07 April 2012

Cermin , Cermin....siapakah saya ?

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani




ini lagu yang nostalgia . lagu yang menjadi memori masa silam saya di sekolah dahulu . jika mahu diputar di sini , terlalu panjang dan luas . ringkasnya , ini lagu yang dinyanyikan oleh sebuah kelas sains teknikal tingkatan lima di sekolah saya dahulu . dan kelas mereka memang betul-betul di sebelah kelas saya , kelas sains tulen .

sebuah lagu yang dinyanyikan di perhimpunan pagi .

“Seorang yang beriman itu adalah cermin kepada saudaranya.”





cermin itu skilnya ialah memberi refleksi tentang orang yang berada di hadapannya . sifatnya selalu jujur , jika ada jerawat batu di wajah itu , maka itulah yang sakitnya kepada manusia yang menanggung kebenarannya .

cermin itu selalu diam . menegur manusia lain tanpa ada bicara . manusia yang melihat cermin akan selalu tewas , melihat kecacatan liang romanya yang rosak akibat kesalahan sendiri .

cermin itu pakar terapi yang baik . memberi refleksi setiap hari untuk manusia itu supaya tampan selalu . menjaga kesihatan dan sentiasa bertenaga sepanjang masa .

cermin itu badannya rapuh dan mudah pecah . namun , serpihan itu jugalah masih memberi pantulan , memberi nasihat kepada manusia untuk menjaga imej dan terus menyinarkan wajahnya .

cermin itu pelupa . dia tidak akan ingat untuk menunjukkan wajah buruk manusia semalam , jika wajah manusia itu bersih pada hari ini . pintanya hanya satu , bertahmid kepada ar-Rahim .

lihatlah cermin dan tanya kepada diri sendiri , adakah anda sudah berjalan di jalan tuhan ? tanyakanlah kepada diri sendiri . mari mengislahkan diri . ^_^

pilihlah cermin yang bukan daripada warna mata tetapi pilihlah cermin daripada warna hati .



Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.

surah ar-Ra'ad : 11



hayati liriknya , selamat mendengar .







Man In The Mirror Lyrics
I'm going to make a change,
For once in my life....
It's going to feel real good,
Going to make a difference
Going to make it right!

As I, turn up the collar on
My favorite winter coat
This wind is blowing my mind
I see the kids in the street
With not enough to eat
Who am I to be blind?
Pretending not to see their needs...

A summer disregard,a broken bottle top
And a one man soul
They follow each other on the wind you'll know
Because they got nowhere to go
That's why I want you to know!

I'm starting with the man in the mirror!
I'm asking him to change his ways!
And no message could have been any clearer!
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change!

I've been a victim of a selfish kind of love
It's time that I realize...
There are some with no home, not a nickel to loan!
Could it be really me, pretending that they're not alone?

A willow deeply scarred...somebody's broken heart
And washed-out dreams
They follow the pattern of the wind you'll see
Because they got no place to be
That's why I'm starting with me!

I'm starting with the man in the mirror!
I'm asking him to change his ways!
And no message could have been any clearer!
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change!

I'm going to make a change....for once in my....life.

12 comments:

amii afandi said...

lepas baca entri ni, terus aku pandang cermin yang betul-betul sebelah aku ==''

NaRuFiQ said...

selalu selalu la tengok cermin , cermin itu penanda aras luaran

Filwi said...

Great post here..

You know that there's a story about A cat that was so afraid of itself in a mirror?


And i like that song too...


Akhi, how bout a friend that always talk and sometimes really disturb and waste their friend's time..



I mean, 'cakap kosong'..

How to 'reprimand' a friend like this.?


Sometime i can't even do my work, i afraid to hurt her feeling.


Do u ever face any situation like this?

NaRuFiQ said...

kucing kekekeke >_<

ya , saya pernah mengalaminya juga .

tapi kalo perempuan , tak tahulah berkesan ke x to get rid of this situation but still might help . i guess .

selalunya saya akan jujur . macam hari esok ada exam atau chapter baru nak belajar . saya akan gunakan alasan ini utk bagitahu kat mereka yg saya sedang sibuk menelaah . lelaki x de lah nak touching bila saya jujur macam ni , cuma dapat kutuk2 je la kekeke =_=" tapi sekejap je la

lagi satu saya akan bersembunyi . kalo dah rasa tiap2 hari tu asyik berborak kat dalam bilik , carilah tempat lain nak siapkan kerja . kena berusaha sikitlah cari tempat yg aman dan tenteram . cara ni x de lah butthurt sangat . ^_^

insyaAllah . May Allah bless

Anonymous said...

nice post :)..
sometimes cermin mmg suke menipu...

NaRuFiQ said...

yup2 cermin cembung dan cengkung..lalala

Anonymous said...

mereka sering menyalahkan aku kembali
bila aku berkata aku seperti cermin
memantulkan kembali
apa yang aku terima.
berbuat baik dengan aku
aku akan baik dgn mu
bertindak kasar dengan ku aku akan berikan yang sama buat mu.
tapi mereka masih tak mengerti dan menyalahkan aku
hingga terkadang kolam mata ku pecah tanpa dipinta..
bagaimana?

NaRuFiQ said...

woha falsafah si penyair cermin ^_^

cermin ni boleh banyak buat analogi . kat sini analogi tentang kawan-kawan dan muhasabah diri sendiri yakni amar maaruf dan nahi munkar .

kebaikan diamalkan ada pengorbanannya . stp pengorbanan itu jalan yg manis akan terbentang luas menuju taman hakiki .

may Allah bless .

Filwi said...

Thanx in advance ;)


I will try it .

NaRuFiQ said...

my pleasure ^_^

Anonymous said...

such a nice POST.

#may Allah bless

L.I said...

may Allah bless u too

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...