24 April 2013

Ad-Dhuha , penawar depresi

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani






tika waktu kau mula bersedih . atas dosa dosa engkau yang merimbun . berbukit bukit di bahumu . sehinggakan tuhanmu seolah olah memberi ujian hidup yang menggila . betul betul buatkan engkau lebih jatuh .

dan engkau mula rasa saat saat begini . tuhanku sudah mula membenci ku . kerna dosa dosa lepas yang aku lakukan . dan dia sedang menjauh daripada ku . keseorangan . jatuh bersama dosa dan ujian .


tidak . tidak .


tuhan tidak pernah menjauhkan diri daripada hambanya . tuhan maha pengampun . tuhan akan lebih dekat lagi dengan pendosa . bersedia untuk menghulurkan tanganNya . untuk bangunkan manusia yang sedang leka dibuai enak dosa . dan dengan ujianlah , manusia akan mula merintih nama tuhan .

Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

al a'raf : 200



memanggil manggil nama tuhan .

Allah .

*******************************************


tolonglah aku .


aku bersendirian .


aku tak kuat .


permudahkanlah urusan aku .


aku nak jadi baik .


di saat itulah , kita sangat dekat dengan tuhan . dengan ujian bertimpa timpa yang tuhan berikan , kita lebih ikhlas dalam berdoa . tidak seperti kita ditimpa senang dan lenggang .

dan saat kita rasa tuham mula menjauh .

tuhan sangkal dakwaan itu . dengan surah ad-dhuha .

penawar depresi untuk manusia yang rasakan tuhan membenci diri mereka . 

[1] Demi waktu Duha.

[2] Dan malam apabila ia sunyi-sepi. 

[3] (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu dan Dia tidak benci .

[4] Dan sesungguhnya kesudahan keadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.

[5] Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda (berpuas hati)

[6] Bukankah Dia mendapati engkau yatim piatu, lalu Dia memberikan perlindungan? 

[7] Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Dia memberikan hidayat petunjuk (dengan wahyu Al-Quran)? 

[8] Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Dia memberikan kekayaan? 

[9] Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya. 

[10] Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik. 

[11] Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

semoga Allah sayang .

p/s : baca tafsir surah ad-dhuha . yang atas ini terjemahan . 





1 comment:

wardatuljannah said...

love to visit this blog..mula2 knal blog ni mlalui penulisan2u..dulu bca suka2 jer,tp skarang kalau x visit blog ni dlm sbulan,rsa mcm nk dmam **exaggerating** keep it up!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...