29 August 2014

Walkthrough: ex SPM

Bismillahirahmanirahim. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihanimemandangkan exam SPM semakin dekat. adik aku pun dah menggelabah. panas badan, berpeluh peluh walaupun hampir setiap hari hujan. aku tahu nak sembang apa. aku psiko dia sampai lebam. sampai dia tak lalu makan dan tidur. tapi, sebagai abang yang baik, aku tak lupa nak nasihat bagi setiap subjek. ini cara aku, cara budak yang cukup cukup makan masa jawab SPM beberapa tahun yang lepas.

tiada niat riak dan menunjuk nunjuk di sini. perkongsian ringkas dan padu. aku sibuk, tak ada masa nak menulis panjang.

bahasa melayu/english

aku tak ada petua. aku baca segala cerpen dan novel atas katil. kalau ada prosa dan sajak itu, baca sekali dengan maksudnya setiap rangkap. beli buku rujukan, lebih senang beli yang boleh hafal plot, sinopsis, pengajaran dan nilai nilai murni ( ada ke? ) esei, baca contoh esei. beli atau baca di internet. pilihlah yang mana ikut kehendak hati. penting baca esei ini sebab kita boleh tahu vocabulary yang bombastik dan idea yang banyak. bab kata cikgu aku, grammar penting, vocabulary pun penting juga dan idea boleh tahan penting. 

sejarah

baca sampai lebam. jangan baca atas katil. jangan.

matematik/ matematik tambahan

latihan. buat banyak latihan. buku rujukan yang paling banyak aku beli ialah dua subjek ini. bukan sebab aku punya gred teruk sangat pun ( sedang sedang ) , tapi sebab aku minat. sangat minat dengan dua subjek ini. sebelum tidur aku buat satu latihan yang aku rasa susah dan tak boleh buat. esok pagi, insyaAllah boleh jawab. 

satu petua yang tak boleh tahan, bila aku buat soalan susah, aku akan tidur sekejap. lepas bangun daripada tidur sahaja, alhamdulillah. settle. insyaAllah dapat tahu jalan kira. entah kenapa. tapi, aku pernah baca dalam satu buku, bila minda aktif bergerak menyelesaikan masalah tika waktu minda sedar tapi masih lagi tidak mampu selesaikan masalah itu. minda separuh sedar akan bekerja di waktu minda sedar sedang berehat. wallahu alam.

tapi, jangan buat masa exam. bahaya. 

fizik

aku tak suka fizik. tapi, aku nak jadi jurutera. tapi, masa asasi aku suka balik fizik. fizik SPM sangat menjengkelkan. aku tak tahu kenapa. tapi, bila ada orang minta petua bagaimana nak studi fizik. aku blur. aku tak ingat macam mana aku belajar subjek ini dulu. ada satu kajian kata memori manusia boleh automatik dihapuskan atas asbab peristiwa yang dahsyat telah berlaku, menyebabkan memori terhadap sesuatu itu hilang. macam defense mechanism untuk halang manusia itu daripada ingat peristiwa itu. aku rasa, mesti kenangan yang malang. aku rasa. 

aku tak nak ingat. aku rasa macam dah nak mula ingat.

biologi

sedang sedang. aku tak suka sangat biologi dan tak benci sangat biologi. tapi, apapun ia tetap subjek membaca yang aku tak suka. sekali lagi, jangan baca atas katil. jangan. 

seingat aku, kertas 2 dan kertas 3 aku selalu dapat rendah. sebab, satu short term memory. aku kalau scan buku biology memang banyak error. tak dapat nak ingat semua. buku sejarah boleh lagi takat dapat separuh satu halaman kertas itu, boleh lagi. tapi, biologi ini memang tak sampai separuh. 

tapi, aku tak pernah frust walaupun gred biologi aku paling rendah bagi semua subjek yang aku ambil. sebab, aku tak berapa target dan aku hanya pasrah. apapun, kelemahan ketara yang kedua ialah aku suka menulis yang bukan soalan itu mahu. jawapan aku panjang, tapi selalunya diakhiri dengan telur ayam. cikgu aku kata, jawapan panjang tapi langsung tak ada isi. 

jadi, apa yang aku buat beli satu buku rujukan yang ada jawapan untuk kertas 2 dan kertas 3. highlight point penting dan hafal. hafal sampai lebam. hafallah walaupun ada berada di mana mana sahaja kecuali atas katil.


kimia


subjek paling aku suka. ramai orang tak suka kimia, tapi aku sangat suka. sebab aku ada buku keramat yang paling hebat. aku ada beli buku rujukan ( aku tak ingat publisher ), buku itu kalau aku selak selak, memang lekat. masuk dalam kepala. entah kenapa. 

ramai orang lemah masuk bab equation, tapi kalau kita faham. insyaAllah tak payah nak hafal pun. kalau nak hafal pun, hafal setiap element dan compound yang terkenal. yang selalu masuk exam. tak payah nak hafal element dan compund yang indie lagi hipster. baca,hafal dan fahamkan eksperimen. ini penting, bila kita faham praktikal, kita akan dapat faham teori.

aku blur sedikit kalau belajar teori dulu. tapi, bila buat eksperimen baru faham teori. jadi, sekali lagi aku tekankan baca,hafal dan fahamkan eksperimen.

prinsip perakaunan.

aku budak sains tapi aku ambil akaun. budak hipster lagi indie. tak, aku bukan nak bangga diri di sini. sama sahaja macam subjek kira kira. buat latihan. buat latihan sampai lebam. aku rasa latihan akaun boleh dikategorikan sama banyak dengan latihan subjek kira kira yang aku buat. mungkin sebab aku mengira. jadi aku banyak usaha dekat sini. jadi rajin, jangan malas. 

waktu sekolah dulu dulu, aku tak ada buku rujukan akaun. aku tak beli. sebab buku teks dah cukup sebenarnya. lagipun hampir setiap minggu, cikgu akaun aku selalu bagi hand out. jadi, memang tiap tiap hari buat latihan akaun. 


ekstra petua

kawan kawan

cari kawan yang pro untuk setiap subjek. ya, untuk setiap subjek. suruh mereka ajar. jangan kita stick kepada satu orang sahaja untuk ajar kita. pelbagaikan kawan kawan kita yang pro. kalau kita stick kepada satu orang sahaja walaupun dia pro untuk setiap subjek, kemungkinan besar gaya dia studi tak sesuai dengan kita. maka, variasikan pakar dikalangan kita. carilah speacialist dan expertist bagi setiap subjek. jangan malu. 

jadi rajin

mak aku kata orang lelaki malas. betu, aku memang malas. tapi, bila ingat lagi beberapa minggu nak exam. aku jadi rajin. ataupun buat buat rajin. selak sahaja buku. asalkan cukup syarat. jangan stress, kalau stress, pergi solat dan baca al Quran. tidurlah sekejap. jangan lama. suruh adik kejut. member kejut. kalau malas juga walaupun dua minggu lagi nak exam, cuba cakap dengan mak. ' mak, adik malas.' jawapan daripada mak selalunya menghiburkan hati abang dan kakak yang dah lepas SPM.

jaga diri

kesihatan. tipikal. hati. jaga hati. biar bersih. hati ada satu rongga. dan biarlah rongga itu diisi dengan cahaya. ilmu itu cahaya, jadi belajarlah sampai lebam. jangan biarkan maksiat masuk pula. bila maksiat masuk dalam hati, ilmu tak boleh masuk. sebab, hati ada satu entrance sahaja. jadi jaga mata,hidung,mulut,telinga dan segala anggota badan lain. 

taubat

orang mandi untuk bersihkan diri. orang taubat untuk bersihkan hati. banyakkan istighfar. hati akan lebih tenang. hati kena selalu defragment. barulah hard disk laju. baru lah cepat tangkap ilmu. 

niat. 

sepatutnya letak ini di tempat pertama. tapi, terbabas di bawah. jadikan studi sebagai alat untuk capai matlamat. matlamat apa? bila dah berjaya nanti, boleh lah tolong orang yang belum lepas SPM. bagi motivasi ke, petua ke dan kata kata semangat. insyaAllah, kita tolong ummah. jangan lupa hadaf dan jangan biarkan alat melupakan kita. 

kalau ada apa apa lagi, tanyalah kalau tak puas hati.

2 comments:

fatihah suhaimi said...

terbaikkkk!!!

Justasilentreader said...

Hmm, well said...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...