16 February 2011

Kebetulan yang menakjubkan??

hai aku kembali ngan tradisi seperti biasa....
menulis post harian yg x lekang mata memandang....
maaf la ye aku sekarang menaip dalam gelap...another quick post
yang mungkin akhir post ni akan buat pembaca yg terjah ke blog aku tertanya-tanya...
kalo daa bingung tu leh laa komen kat bawah ye....

baiklah....
pernah x ko rasa apa yg aku alami ini...

situasi :

pernah tak ko rasa....
ko nak lakukan sesuatu pekerjaan....ada satu perasaan seolah-olah kuat memaksa ko...


'solatlah cepat...aritu daa dengar ceramah suruh segerakan waktu solat...cepatlah ko dah dapat kesedaran...kenapa ngan ko ni....cepat2!!'kata suara dalam diri ko...

tapi....
satu bahagian lagi bertindak terpinga-pinga macam seolah-olah melekat / membantah...

dan tiba-tiba...
masa ko tengah berperang ngan sikap terpinga-pinga tu...
sama ada ko nak tunaikan ke x..
datang satu babak yg menyedarkan ko seolah bertindak sebagai pemangkin supaya ko segerakan perkara yg perasaan ko suarakan....

contoh situasi....

ko sedang tonton tv ketika mengalami peperangan yg aku maksudkan kat atas tadi....
tiba2 datang laa satu babak dalam drama yg ko usya....
yg menceritakan perihal kedasyatan ibadat yang ko lengah-lengahkan....
dan ada juga seperti berkomunikasi ngan korang supaya segerakan ibadat tersebut...

contoh babak tersebut....

'Azman,ko tahu tak sekarang daa pukul 6 petang....berhenti laa guna komputer tu dulu...pergilah solat asar segerakan ibadat wajib dulu....'

ayat drama melayu....


bagi aku ini adalah peristiwa yg menakjubkan.....
this is the amazing moment...
macam kita dibantu melajukan hasrat yg perlu kita lakukan....
lepas usya peristiwa tersebut.....
kita macam diberi kekuatan yg luar biasa supaya menyegerakan ibadat tersebut...

contoh visual....

perhatikan ' * '

level masa tengah berperang ngan perasaan terpinga-pinga...

* * * * _ _ _ _ _

level selepas peristiwa tersebut...

* * * * * * * _ _

ini just utk pemahaman korang laaa....
takot korang x paham apa yg aku cuba sampaikan...

i think this is one of the miracle moment in this world...
dan aku yakin ini bukan satu kebetulan....
seolah-olah ada yg sedang mengatur rancangan....
merangka segala pelan bantuan kepada mereka yg bernama manusia....




p/s:SUBHANALLAH....just want to share.....kadang2 peristiwa yg kecil macam ni...
bila diolah dan difikir....seolah2 saiznya seperti di 'zoom' sehingga 500 %....

9 comments:

AhmaD MuizZ said...

mybe yg ni ko tak tau...
sbnany mmg ade dalam Quran..
Allah utuskan malaikat utk menjaga kita...
kre malaikat 2 la yg slalu bisik pd hati manusia utk wt bek n tgl kjhtan....
>x clap ak surah Baqarah<
*seingat2 ak la*
wallahu a'lam.....

NaRuFiQ said...

i c....
salah satu rahsia ALLAH...

Putera Aiskrim said...

hidayah Allah senstiasa ada dikeliling kita...tp kite je yg x sedar...berusahalah wahai budak bawah umur...ganbatte kudasai!!!

NaRuFiQ said...

ya...marilah putera yg ske aiskrim....
fighting!!!!

zubect said...

waa...btol2...aku pown pernah ada gak bisikan2 cmtuu...

NaRuFiQ said...

ya ke...same r kita....

Si Hazim Sudin said...

aku besenye dibisik dgn bende2 baek je dol..

NaRuFiQ said...

ceh.....hang meti pasang filter kat telinga kan2?

Anonymous said...

Betul, betul, betul
Dalam movie, dalam komik, dalam perbualan tercuri dari orang yg tak pernah aku kenal pun

Bagi aku, kebetulan itu juga satu takdir... qadha & qadar yg diaturNya
Cuma takdir yg cantik inilah kita gelar "kebetulan"

Kebetulan yg membetulkan kita
Kebetulan yg cantik bernama Hidayah membawa kita ke jln Mustaqim
SubhanAllah, indahnya... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...