22 February 2011

Persoalan yang terukir??

hai another quick post....
ari ni aku still nak conteng2 kat sini walaopon rase blur tahap maksima...
ok laa cukup...
aku nak bertinta ni...

persoalan ini timbul bila aku nak gerak solat berjemaah maghrib di surau area rumah aku...
situasi yg tercipta itu telah berlaku di kotak fikiran aku...
seperti yg korang maklum....
jemaah kanak2 atau yg belum menerjah ke alam baligh x dibenarkan solat di saf hadapan....mereka ni ditempatkan di saf belakang....

tapi...

disebabkan jemaah yg bersifat x matang ni terlalu meriuh-rendahkan kondisi surau ketika itu...
para jemaah yg matang 'mengusir' mereka ke tempat musolla perempuan...
selalunya area perempuan ni kosong....(x tau laa sebab apa mungkin tiap2 ari org pompuan area rumah aku ni period kot...)

tapi...
keriuhan-rendah mereka yg x matang ni tetap kedengaran....
de yg berkejaran,aksi wrestling tahap 18sg n adegan carutan.....
para jemaah yg matang hanya mampu menengking mereka hidup2....

haaa....di sini aku terfikir
bagaimana jika kita pisahkan jemaah yg x matang ni dalam satu komuniti mereka??

ini aku nyer teori laa....

hmm...jika mereka ni dlm satu komuniti,maka tahap keriuhan rendah mereka ni lebih tinggi....(macam hipotesis..)

tapi bagaimana nak pisahkan??

sebenarnya da lama aku fikir pasal ni...
x kisah laa anda tergolong dlm golongan yg x matang ke atao tidak....
perlu ke kita solat bersama teman2....

maksud aku....

kita panggil group member kita gerak gi masjid....
sbgai contoh kita solat jumaat(bagi lelaki..)
secara x langsung yg kita ngan member2 kita akan duduk satu saf, right?
ketika itu anda sedang mendengar khatib berkhutbah....
masa tu plak ko atao member ko tu rase nak cakap sesuatu.....
itu sudah menumpulkan penumpuan ko terhadap khatib berkhutbah....
maka gimana ingin menyelesaikan masalah ini....

berbalik kepada jemaah x matang tadi....
mereka akan lebih ghairah dengan aksi riuh rendah jika bersama teman2 nya...
bagaimana jika dia x bertemankan ngan member2 nya yg lain...
adakah mereka akan bertindak liar....

AKU RASA TIDAK....

mereka akan bertindak pasif....
ia ibarat mcm ko x de kawan dlm hidup ko.... apa yg ko rase....
sunyi...sepi...diam....tenang
yup....
di sini aku nak tanya....
adakah anda bersetuju jika anda sepatutnya pergi tanpa teman2 kamu ke masjid...
in order to achieve the silence environment while doing ibadah....




hope u don't mind to post ur coment down there...if u have any opinion

p/s:hairan....mana laa suma jemaah pompuan kat surau tu....misteri melayu tul

8 comments:

AhmaD MuizZ said...

wanita lebih afdhal solat didalam tempat paling tersorok dalam rumah sendiri maaaa.....

bab pisahkan 2 kaan...mmg kne pisah yg sunat n blom sbb kes kesucian...

yg len2 ak xde idea lg...

NaRuFiQ said...

ooo..begitu
trimas manyak2
baru r paham serba sedikit....

Zalikha said...

Teori yg menarik!!
Senang cerita troublemakers tak payah bawak pergi masjid.ni tanggungjawab mak ayah la kan?mmg la nak didik anak2 pergi surau tapi pastikan dulu anak2 tu ok atau tak.dtg situ hanya nak main2 atau pon berfoya2.kat sini la ibu bapa kena tunjukkan sape power and explain!

ni pendapat kite je.

lagi satu perempuan takyah datang masjid pon takpe.lagi afdhal kat umah dlm bilik.

NaRuFiQ said...

hmm..betul3 saya setuju ngan awak...

Firdaus Fauzi said...

my opinion plak...dr onteks masalah budak2 td..

Secara metaforanye, ko pnah tgk High School Musical 1 x?..ade scene yg dy ckp kanak2, walaupown bjmpe ngan org sebaye ngan dy..tp 10 saat lpas tu dorg akn brmaen mcm dh knal lame..

So..kalu ko pisahkan kanak2 dr pd mmbe dy, once dy jmpe ngan sumbody yg laen..still akn bermaen, walaupown x taw name..

Payah la cmtu...ajar la anak smayang kt rumah dulu, then dh btol2 phm cre n adab2...bru la bwk ke msjid..kn?

NaRuFiQ said...

hak3...siap panjang en
bagus2...
aku setuju juga...

aKiRa LiL said...

kat tempat aku...
AJK masjid yg amik peranan...
imam n bilal yg tak bertugas akan sound or even pukul budak2 yg bising... ( memang memerlukan keberanian n semangat juang yg tinggi...) ape tak nye..
pernah skali mak bapak budak yg bising tuh pegi tengking2 imam n bilal tuh...(lpas anak dia g mengadu..)tapi cara nih memang berkesan...time solat memang senyap sunyi je masjid !!!

NaRuFiQ said...

mcm tu ke akhiar...
leh gitao tok siak r lepas ni....
thnx 4 ur suggestion....
abes laa dorang lepas ni...ngeh3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...